CMD ile Format Atmak makalemizde özellikle bozulmuş ve açılmayan flash belleklerde, format işlemi çalışmayan tüm disklerde uygulanabilecek en güzel yöntemdir. İşlemleri adım adım takip ederseniz kolayca yapabilirsiniz. Ayrıca birden çok bölüm varsa bunlarında tamamını birleştirip formatlayabilirsiniz. Bu işlemden önce bazı temel terimleri ve ne işe yaradıklarını öğrenelim.

CMD (Komut İstemi) Nedir ?

CMD Komut İstemi

CMD Komut İstemi

CMD, Windows işletim sistemlerinde MS-DOS tabanlı komut yazmaya yarayan konsoldur. Neredeyse Windows’un ilk sürümlerinden beri olan ve her sürümde de aynı şekilde yerini koruyan bu konsol, pek çok işlemi kodlarla yapabileceğiniz, normal grafik arayüzüne oranla daha detaylı bilgi, işlem ve raporlama sağlayabileceğiniz alandır. CMD isminin uzatılmış hali Command Prompt, Türkçe karşılığı da Komut İstemidir.

CMD sistemine erişmenin birden çok yolu vardır. Lakin bu sistemde ne yapacağınızı bilmiyorsanız boş siyah ekrana bakar durursunuz. Şu şekilde açabilirsiniz ;

  • Başlat > Çalıştır > CMD
  • Windows Tuşu + R
  • Windows 10 için arama sekmesine CMD yazmanız

Bu konsola ulaşmanız için yeterli olacaktır.

Yine ek bilgi olarak Windows 10 sürümünde bu işlemleri yapabileceğiniz Power Shell adında bir komut istemi daha vardır. İkisinde de benzer işlemler yapabilirsiniz. Özellikle şimdi anlatacağımız format işlemi ikisinde de kod ve işleyiş olarak aynıdır.

Basit Komut Örnekleri :

Tanımını verdiğimize göre işleyişi anlayabileceğiniz basit bir kaç kod örneği bırakıyorum. Bu kodları CMD İstemini açtıktan sonra direkt yazmanız yeterli olacaktır.

  • calc.exe – Hesap makinesini açar.
  • dfrg.msc – Disk birleştiricisini açar.
  • eventvwr.exe – Olay görüntüleyicisini açar.

Basit örneklerimiz için bunlar yeterlidir. Ayrıca dikkat etmeniz gereken, cmd isteminde Türkçe karakter kullanmayınız.

CMD ile Nasıl Format Atılır ?

İşlemimiz aslında basittir, sadece panik yapmadan adımlara sadık kalmanız yeterlidir. Ayrıca bu işlem sayesinde açılmayan, doğru dürüst çalışmayan ve virüslerinden şüphe ettiğiniz flash bellekleri ve sabit diskleri de temizleyip onarabilirsiniz.

Not: İşlem yapılan flash bellek / sabit disk üzerinde hiçbir veri kalmayacaktır. Hatta varsa bölümleri dahi silinecektir. Lütfen önemli dosyalarınızı yedeklediğinizden emin olduktan sonra işleme başlayınız.

Adım 1 : Başlat menüsüne cmd yazarak aratın ve komut istemini yönetici olarak çalıştırın. (Eğer Windows 7 kullanıyorsanız sağ tıklayıp yönetici olarak çalıştırın)

CMD ile Format Atmak

CMD ile Format Atmak

Adım 2 : İlk yazacağımız komut ‘DISKPART‘. Bu komut ile disklerimizin listesine erişip format komutu vereceğiz. Türkçe yazmayın ve büyük harfle,birleşik yazın. Karşınıza çıkan ekran şu olacaktır.

CMD ile Format Atmak

CMD ile Format Atmak

Adım 3 : Şimdi burada önce disklerimizi listelendireceğiz ardından seçim yapıp format işlemine başlayacağız. Sırada ki komutumuz ‘LIST DISK‘. Bitişik yazmayın, komutu algılamaz. Şimdiki ekranımız şöyle olacak:

CMD ile Format Atmak

CMD ile Format Atmak

Adım 4 : Bu adımda format atacağımız diski seçeceğiz. Yalnız burada yanlış disk seçmemeye dikkat edin. Diskin boyutundan hangi disk olduğunu rahatça kestirebilirsiniz. Benim 223 GB yazan Disk 0 sistem diskim. Format atmak istediğim ise 7 GB’lik flash bellek. Yani Disk 1. Bu durumda komutumuz ‘SELECT DISK 1‘ olacaktır. Ayrık olarak yazın ve Türkçe yazmayın. Gördüğümüz ekran şu olacaktır:

CMD ile Format Atmak

CMD ile Format Atmak

Adım 5: İstediğimiz diski seçtiğimize göre şimdiki komutumuz ‘CLEAN‘ olacak. Format öncesi ince bir temizlik olarak düşünebilirsiniz. Aslen diskte oluşmuş bölümleri ve alanları temizler. Ekranımız:

CMD ile Format Atmak

CMD ile Format Atmak

Adım 6 : Bu adımımızda ise bölümleri ve alanları sildiğimiz için yeni bir bölüm oluşturacağız. ‘ CREATE PARTITION PRIMARY‘ komutu ile ana bir bölüm oluşturalım.

CMD ile Format Atmak

CMD ile Format Atmak

Adım 7 : Bu adımımızda ise oluşturduğumuz ana alanı seçeceğiz. Komutumuz ‘ SELECT PARTITION 1 ‘. Ve ekranımız :

CMD ile Format Atmak

CMD ile Format Atmak

Adım 8 : Bu adımızda ise seçtiğimiz alanı aktif edeceğiz. İşlevden de anlayacağınız gibi komutumuz ‘ACTIVE

CMD ile Format Atmak

CMD ile Format Atmak

Format Komutları

Adım 9 :  Şuanda diskimiz alanına ayrılmış alan seçilmiş ve aktif edilmiş durumda. Format’a hazırız. Burada bilmeniz gereken 2 farklı işimizi görecek komut var. İşlemi hızlı bitiren veya yavaş bitiren. Ben hızlı bitireni tercih ediyorum. Bu durumda komutumuz ‘FORMAT QUICK FS=NTFS‘. Diğer komutta disk üzerine yazarak format atar, o ise ‘FORMAT FS=NTFS

CMD ile Format Atmak

CMD ile Format Atmak

%100 percent complete‘ mesajını aldıysanız format tamamlanmıştır. Ama işlemimiz bitmedi, sonraki adıma geçelim.

Adım 10 : Şimdi formatladığımız bölümü yetkili olarak atayacağız. Bu işlemi kaçırmayalım. Komut : ‘ASSIGN

CMD ile Format Atmak

CMD ile Format Atmak

Zaten bu komuttan sonra formatlanan temiz disk pencere olarak açılacaktır. İşlemimiz tamamlanmıştır. Sırada ki komutumuz ‘EXIT

Son Sözler & Yararlı Kaynaklar

Bu işlem sayesinde bölüm bozukluğu yaşayan dolayısıyla bozuk diye adlandırdığınız flashlarıda kurtarabilirsiniz. Bozuk olduğundan şüpheleniyorsanız önce bu işlemi yapın 🙂 Bu sayede flash bellekleri çöpe atmaktan kurtulabilirsiniz.

Ayrıca CMD Komutlarının tamamını görüp, dene yanıl yöntemi ile öğrenebileceğiniz bir kaynak sunuyorum. Bu alanda basitçe kendinizi geliştirebilirsiniz. Site İngilizcedir fakat çok ağır bir ingilizce değil, translate ile bile çözebilirsiniz.

Tüm CMD Komutları – lifewire.com

Aynı zamanda blogumda bulunan USB ile Format Atmak (Rufus) makalemle flash üzerinden işletim sistemi kurabilirsiniz. Diğer yandan Windows kategorisine de göz atabilirsiniz.

Faydalı olması dileğiyle.