Meta Tags Nedir ? Nasıl Kullanılır ? makalemizde Google’ın anladığı etiketleri kullanmayı öğreneceğiz. Eskiye nazaran SEO durumuna etkileri az olduğunu söyleyenler olsa da yaptığım testlerde belli başlı etiketlere sahip olan sitelerin, olmayan sitelere göre daha iyi performans ortaya koyduğunu gözlemledim. Bu sebeple bu kısa ve basit makaleyi yazma kararı aldım.
Meta Tags Nedir ?
Yukarıda da bahsettiğim gibi en basit terimi ile Google’ın anladığı etiketlerdir. Bu etiketler sayesinde Google, web sayfanızın kimliğini, ne olduğunu kolayca çözebilir. Aynı zamanda yazdığınız etiketler doğrudan arama sonuçlarında görünecektir. Yani diğer bir adıyla bilgi etiketlerdir. Bu etiketleri hem kullanıcılar hemde SEO amaçlı yazarız. Kendi sitemden örnek vermem gerekirse;
1 Numara ile Belirttiğim Nokta : <title>
2 Numara ile Belirttiğim Nokta: <description>
Meta Tags Nasıl Kullanılır ?
Bu etiketleri kullanmaya geçelim. Sanılanın aksine fazlasıyla basit kullanımları mevcuttur. Konu şu ki; birden fazla kullanabileceğiniz etiket çeşidi mevcut. Hangileri kullanmanız gerekir ve kaç karakter olarak yazmalısınız ? Hepsini teker teker işleyelim.
Öncelikle web sayfanızda ilk <head> etiketinden sonra kullanmalısınız etiketleri. Veya </head> etiketinden önce. Yani, bu etiketlerin <head></head> arasında olması gerekiyor, her sayfada yeniden yüklenmesi gerekiyor. WordPress sitesi olanlar için nerede kullanacaklarını yazının sonunda belirteceğim.
Title Etiketi
Sitenin başlığı anlamına gelir. Bu etiket Google aramalarında sitenin adı olarak görünecektir. Bahsettiğimiz gibi ilk <head> etiketinden sonra şunu kullanmalısınız ;
<title>Site, sayfa başlığı bu araya yazılacaktır.</title>
Burada dikkat etmemiz gereken konu, sayfa başlığının 30-70 karakter arasında olmasıdır. Daha az veya çok Google üzerinde bulunabilirlik, okunabilirlik sorunu oluşturabilir.
Dipnot: WordPress kullanan arkadaşlar bu adımı yönetici panelinde Ayarlar > Genel sekmesinden yapabilirler.
Description Etiketi
Bu etiket sitemizin açıklamasıdır. Aynı zamanda anahtar kelime aramalarına’da fayda sağlar. Temel konuları burada da geçirmeliyiz. Ama abartmadan, Google fazla abartıldığını anlayacaktır eğer kabartırsak.
<meta name=”description” content=”Sayfa,site açıklamasının bulunacağı alan”/>
Burada ki karakter sınırı ise 120-300 arası. En az 120 karakter girmelisiniz, ki girin. Zararını görmezsiniz asla. İdeal olarak tavsiyem 160-170 karakter arası bırakmanız. Fazlasını Google göstermiyor zaten, üç nokta olarak beliriyor sadece.
Keywords Etiketi
Bu etiket Google’a web sayfamızın hangi kelimelerle alakalı olduğunu söyler. Kullanılması veya kullanılmaması baya tartışmalıdır. Hiç etki etmez diyen çoktur. Siz yinede koyun, abartmadan koyarsak bence sorun çıkartmazlar. Ki özellikle faydasını gördüğüm tag budur.
<meta name=”keywords” content=”anahtar kelime1,anahtar kelime2,anahtar kelime3″/>
Keywords meta taglarında aslına bakarsanız limit yok. Her kelimeyi virgülle ayırın yeterlidir. Kişisel tavsiyem olarak en az 5 adet, en fazla 15 adet anahtar kelime kullanın. Fazlası size spam’a sürükleyebilir.
Author Etiketi
Bu etiket ise Google’a web sayfasının yazarını belirtir. Kullanmanızda fayda olur, Google sizi tanır. Çok fazlaca site yapıyorsanız (benim gibi) bir adınız olur.
<meta name=”author” content=”Site, sayfa yazar bilgisi buraya yazılmalıdır.”/>
Burada karakter sınırı yok, adınız veya firma isminiz neyse onu yazabilirsiniz. Bu alan arama sonuçlarına hiç etki etmez, bu sebeple burayı abartmadan kabartmadan yapalım ve bırakalım.
WordPress Meta Tags Ekleme
Yukarıda ki işlemleri yapacağınız alanı açıklayacağım sadece, dışında hiçbir fark yok. Hatta direkt görsel verelim, ama siz şu yolu kullanın ;
(WordPress Yönetici Paneli Açıkken) > Görünüm > Tema Düzenleyici
Sağ taraftan “Tema Üst Bölümü” yazısını bulun, aşağıda ki görselde işaretledim.
Ve yine işaretlediğim gibi ilk <head> kısmından sonra etiketlerinizi yerleştirin. İşlem tamamdır.
Son Sözler & Yararlı Kaynaklar
Meta etiketler sitenizin kimliğini belirler, her sitede olması gerekir. Bunlar olmadan Google sizi tanımaz, mutlaka ekleyin. Ama abartmayın 🙂
Bu etiketler en nihayetinde HTML etiketler. Bu konuda kendinizi geliştirmek isterseniz hem HTML hemde CSS konusunda fazlasıyla işlem yapabileceğiniz bir eğitim sitesi mevcut. Hemde ücretsiz.
W3Schools – HTML – CSS Online Eğitim, Alıştırma
Aynı zamanda sitemizde ki SEO köşesine de göz atabilirsiniz. Şu anlık zayıf olsa da zamanla en gerekli bilgilerle dolduracağım 🙂
Faydalı olması dileğiyle.